Home Evenementen Evenementen Overzicht Details - Bezoek Schiphol bagage-afhandeling

Evenement 

Titel:
Bezoek Schiphol bagage-afhandeling
Wanneer:
07-09-2006 - 07-09-2006 
Locatie:
Shiphol - Schiphol
Categorie:
Het Doel Evenementen 2006

Omschrijving

Bezoek Schiphol bagage-afhandeling


En alweer een indrukwekkend bedrijfsbezoek afgerond. Op donderdag 7 september werden 30 leden van Het Doel opgewacht door mensen van Amsterdam Airport Schiphol (AAS) en Imtech voor een kijkje achter de schermen bij de bagage-afhandeling.

Na koffie met broodjes startte Ronald Hoff, Senior Manager Bagage, met een presentatie over de logistieke feiten en uitdagingen in het afhandelen van bagage op Schiphol. Kort samengevat zijn de feiten dat AAS jaarlijks meer dan 40 miljoen passagiers verwerkt met evenveel stuks bagage en dat er een groei voorspelt is tot 70 miljoen stuks bagage na 2010. De bagageafhandeling speelt zich op dit moment af op een ruimte zo groot als 12 voetbalvelden. Er werken ongeveer 2000 mensen in en om de bagage-afhandeling en 150 ervan zijn belast met het ontwikkelen en beheren van bagagesystemen en de bijbehorende besturing. Deze 150 mensen zijn hard nodig om de service te kunnen blijven verlenen, de "belemmerende factoren" in ogenschouw nemende. Denk dan aan de reeds besproken groei van de bagage en de beperkte groeimogelijkheden voor de afhandeling (ruimte, etc); de steeds strenger wordende ARBO-wetgeving; de strengere regels vanwege terreur-dreiging; de steeds lager wordende winstmarges bij luchtvaartmaatschappijen die AAS noopt tot kostenreductie; etc.

Ronald verwees in zijn presentatie steeds naar Goldrath en zijn "theory of constraints". Ook in het proces van bagage-afhandeling blijft men zoeken naar de "bottle-necks". Initiatieven om deze knelpunten aan te pakken hebben geleid tot introductie van "bagage-robots", "Self service drop off", "automatische opslag", "backbone" tussen de verschillende pieren en de inmiddels veelbesproken RFID tags. Initiatieven om Schiphol tot de top van Europa te laten behoren qua grote en qua service. Één en ander is nog na te lezen op een digitale brochure: www.bagageisleuk.com/tourguide.htm.

Na de presentatie van Ronald kregen we nog een uur durende rondleiding door de catacomben van Schiphol, de plek waar het mysterie van de bagage-afhandeling zich afspeelt. Traditie getrouw sloten we af met een borrel.

Onze dank gaat nogmaals uit naar Amsterdam Airport Schiphol voor de perfecte service en de mogelijkheid om bij hun te mogen rondneuzen. Tevens gaat onze dank uit naar Imtech, die als tussenpersoon heeft gehandeld om dit mogelijk te maken en die tevens bijgedragen heeft aan de kosten. Het initiatief is namelijk mede opgepakt door één van onze leden, Martijn Bakker van Imtech. Dit is een goed voorbeeld van wat wij steeds voor ogen hebben: voor leden en door leden. Wij blijven jullie dan ook aansporen om zelf nieuwe initiatieven te ontplooien. Laat het ons weten.

 

Locatie

Venue:
Shiphol
Waar:
Schiphol

Deelnemer Login

Hier kunnen deelnemers van het laatste event toegang verkrijgen tot de presentatie(s). Je dient in het bezit te zijn van login naam en wachtwoord.Sponsors

 

Lid over Het Doel

Een groot compliment is na de vele bijeenkomsten/bedrijfsbezoeken dit jaar zeer op zijn plaats.
Ik heb nog nooit in een jaar aan zo veel interessante leerzame evenementen mogen meedoen.
Echt ‘SUPER’ (om het maar eens populair te zeggen).
 
Dat geldt ook voor de bedrijven waar we zijn geweest.
Ook voor hen een groot compliment voor de openheid en gastvrijheid.
Met WP Haton gisteren als schoolvoorbeeld.
Ook hier weer: Super !
 
Enig ‘nadeel’….dit smaakt naar meer….in 2017.
(en dan heb ik het niet over al dat lekkere brood van gisteren)
 
Zeer hartelijk bedankt voor een fantastisch jaar !
 
John Raaijmakers
Industrial Supply Chain Engineer
Thales Nederland